Wanneer uw werkgever u mededeelt dat u wordt ontslagen zijn er grofweg 3 manieren waarop een werkgever u kan ontslaan.
 

De ontslagvergunning aanvragen bij het UWV     
Uw werkgever vraagt bij het UWV een ontslagvergunning aan voor 1 of meerdere van zijn werknemers. Deze vergunning kan de werkgever aanvragen wegens o.a. bedrijfseconomische redenen, na 2 jaar ziekte of bijvoorbeeld wegens het niet goed functioneren van een werknemer. Via deze aanvraag is de werkgever, mits hij de vergunning krijgt, niet verplicht een beëindigingsvergoeding te betalen. Als werknemer moet je altijd verweer indienen (ook om je eventuele recht op ww niet te verliezen). De werkgever dient zich altijd aan een bepaalde volgorde (afspiegelingsbeginsel) te houden en kan niet willekeurig werknemers ontslaan. Het is van belang om te laten controleren of wel is voldaan aan bijvoorbeeld dit afspiegelingsbeginsel.

Beëindigingsovereenkomst/vaststellingsovereenkomst                                                                             
Hierbij biedt de werkgever een vaststellingsovereenkomst aan wanneer hij van mening is dat het dienstverband moet stoppen. De echte/daadwerkelijke reden is niet echt van belang. Vaak is er een meningsverschil of wil de werkgever gewoon van de werknemer af. Hierbij is het simpelweg koe handelen. Hoogte van de vergoeding, datum van het einde dienstverband,  etc. zijn allemaal onderhandelbaar. Partijen moeten er samen uit komen. Voor een werknemer is het van belang om hierbij een goede advocaat en onderhandelingspartner in de arm te nemen. In de meeste gevallen lukt het om de juridische kosten van de werknemer mee te nemen in de onderhandelingen, op die manier dat de werkgever deze betaald. 

Procedure bij de kantonrechter                                                                                                             
Deze procedure wordt door de werkgever gestart omdat hij van mening is dat het dienstverband moet eindigen. U kunt daarbij denken aan bijvoorbeeld disfunctioneren.
 

Ontslag op staande voet                                                                                                                  
Wordt u op staande voet ontslagen door uw werkgever dient u direct contact met ons op te nemen zodat er een stevige brief aan de werkgever gericht kan worden. Hierbij dient u als werknemer snel te handelen.

Website door Buro TARGET